SEO

Latest SEO Interview Questions & Answers

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1. What is SEO & why is it so important?

Ans. In simple words,
SEO or Search Engine Optimization denotes to any activity performed for the
improvement of Search Engine rankings of websites, products, services or other
content. It shows unpaid results which is also referred to as “free”,
“organic”, “natural” or “earned” results.

The importance of SEO starts with the desire of
the companies to gain more traffic for their websites. The ranking over search
engines matter because users pay more heed to the first 5 searches on Google.
Moreover, the users tend to trust Google’s refined search results because they
consider these searches to be more authentic and specific.

2. What is a Search Engine?

Ans. A search engine is
a web-based software system which is developed to search and locate relevant
information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries
entered by the users and give them a list of search results.

3. Name of a few search engines.

Ans. The names of some
search engines are- Google, Bing, Yahoo!, Baidu, Ask, Aol, DuckDuckGo and
Yandex.

4. What is crawling?

Ans. Crawling or web
crawling refers to an automated process through which search engines filtrate
web pages for proper indexing.

Web crawlers go through web pages, look for
relevant keywords, hyperlinks and content, and bring information back to the
web servers for indexing.

As crawlers like Google Bots also go through
other linked pages on websites, companies build sitemaps for better
accessibility and navigation.

5. What is Indexing?

Ans. Indexing starts
when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to
collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes
specific words, or search terms and their locations.

Search engines answer queries of the users by
looking up to the index and showing the most appropriate pages.

6. What is SERP?

Ans. Search Engine
Result Page or SERP refers to the page that is displayed when a specific search
query is entered over the search engine. Apart from showing a list of results,
SERP might also include advertisements.

7. What is organic result?

Ans. Organic result in
SEO denotes to the listing of the web pages that are most relevant to the
search query entered by the user. It is also referred to as “free” or “natural”
result. Getting a higher ranking in the organic result over the search engines
is the very purpose of SEO.

8. What are paid results?

Ans. Paid results in
SEO mean the exact opposite of organic results. It generally denotes to advertisements
that are displayed above the organic results.

Several website owners make payments to Google
to display their websites for certain search terms or keywords. Paid results
show up when some user enters a search query with those keywords.

9. What is “Google Suggest” or “Autocomplete”?

Ans. Google Suggest is
a part of the auto-complete function of Google search engine. When any user
enters a word or some letters over the search field, Google shows many
associated terms to him/her in a drop down menu. Such suggestions are a
collection of the most frequently search terms over the Google search engine.

For example, as
you start to type Photoshop tutorial for, you might see other popular Photoshop
tutorial related searches like “SEO tutorial for beginners” or “SEO tutorial for Digital Marketng.”

10. What is On Page SEO?

Ans. On page SEO refers to all the activities performed within the websites to get higher ranking and more relevant traffic from the search engines.

On page SEO is related to the optimization of
the content as well as the HTML source code of any web page. Some of its aspects
include meta tags, title tags, meta description and heading tags.

11. What is Off Page SEO?

Ans. Off page SEO
relates to the other aspects that influence the search ranking of websites on
the Search Engine Result Page.

It refers to the promotional activities, such as
content marketing, social media and link building performed outside the
boundaries of any web page to improve its search ranking.

12. What is the definition of keyword?

Ans. A keyword is nothing but, what are queries typed in search engine by the users. It is also called phrases. Your SEO keywords are the key words and phrases in your web content that make it possible for people to find your site via search engines.

13. What is long tail keyword?

Ans. Long tail keywords are like a bear in the forest. They can lie dormant for a while but when they are used they are typically quite deadly. Like the bear in the forest, there isn’t too much else that competes with these keywords as you’ll see.

These long phrases are used by smart SEO experts when they attempt to draw quality traffic to their websites rather than having random traffic, and increase their lead conversion rates.

Volume: Low

Competition: Low

Focus: High

Cost: Low

Conversion
Rates: High

Also, long tail keywords are easy to rank
compare to single word keyword.

14. What are LSI keywords?

Ans. LSI keywords or
Latent Semantic Indexing are semantically associated with the main keyword that
users enter over the search engines.

How to find LSI keywords?

Lets say, you are writing about On Page SEO.
Now, search for your keyword (On page SEO) in Google and scroll down to
the “Searches Related to…” area at the bottom of the
page:

With the use of LSI keywords, that are linked
with the main keywords in terms of relevancy, search engines can identify the
semantic structure of the keywords and extract the hidden meaning of the text
to bring the most appropriate results on SERPs.

15. What are Heading tags?

Ans. Heading tags refer to the headings of the different paragraphs or sections of a page. A heading differentiates a particular section or paragraph from rest of the page and makes it more readable and organized. There can be a maximum of six heading tags which ranges from H1 to H6 and forms a top-down hierarchy, i.e. HI is at the top or more important and H6 is at the bottom or least important.

16. What is Canonical URL?

Ans:A canonical tag (aka “rel canonical") is a way of telling search engines that a specific URL represents the master copy of page. Using the canonical tag prevents problems caused by identical or “duplicate" content appearing on multiple URLs. Canonical Tag is an HTML element that is used to prevent duplicate content issues. It specifies the canonical URL “the preferred version" of a web page and tells search engines that the other similar URLs are not different or duplicates.

  • https://www.example.com/ ( the main page)
  • www.example.com/
  • example.com

17. What is Page Title?

Ans. Page title, also
known as title tag, is a phrase used for describing a web page content. The
title tag appears on the search result pages just above the URL (see below) and
also appears at the top of a browser.

It is one of the main components of SEO as
it sums up the content of any page accurately, and is generally optimized with
keywords and other relevant information for drawing higher traffic.

18. What is the definition of URL?

Ans. Uniform Resource
Locator or URL acts as a generic term used to specify all kinds of web
addresses found on the web.

URLs provide users with ways to identify and
locate resources and documents on the web. URLs contain internet protocols, IP
address of the host and the domain name along with other information.

19. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO friendly URLs
are used to optimize the structure and word usage in URLs so that the process
of indexing a website by search engines becomes improved.

SEO techniques, such as putting keywords and
having proper length and file structure in the URLs, help in improving website
ranking and enhancing website navigation.

Search engines (Google, Bing, Yahoo etc.) and
users may have problems with complicated URLs. Clean and simple URL helps users
and search engines to understand a page topic easily.

Google’s Matt Cutts has stated that the first 3-5 words in a URL are given more weight.

So try to make your URLs short and simple. And
always include your target keyword in your URL.

For example, if your article is about Google Ranking Factors, your URL should be like this:

20. What are meta descriptions?

Ans. Meta descriptions
are also called HTML attributes which should provide an accurate description of
any web page content. These descriptions act as preview snippets of the web
pages over the SERP page.

Meta descriptions, which should ideally be
within 150 characters, enhance the promotional value of the
web pages, and can gain greater user click-throughs, if performed correctly.

21. What are backlinks?

Ans. Backlinks are also
called incoming links that help users to shift from one web page to the other
web pages. These links play an important part in SEO.

When Google search engine views multiple quality
backlinks to a page, it considers the page to be more relevant to the
search query, which helps in its indexing process and improves its organic
ranking on SERPs.

22. What is a Do-Follow link?

Ans. A Do-Follow Link,
as the name suggests, allows Google link calculator called PageRank to count
all the inbound links from other web pages and websites as link points.

The higher the link juice or link points are,
the greater would be the search ranking of that web page, as these links make
the web page appear very relevant and popular to the Google search engines.

23. What is a No-Follow link?

Ans. A No-Follow link
is exactly the opposite of a Do-Follow link as such the link attributes do not
allow the Google bots to follow them. These links cannot be followed by robots;
only humans can do it.

No-follow link attributes are structured in the
following manner:

rel=”nofollow”>Link text

24. What is internal linking?

Ans. Internal Linking
is a process of providing hyperlinks on the web pages that connect to the same
domain. It is another way of directing the visitors from one web page to
another of the same website.

They help search engine spiders to crawl and
index all the inner pages of a website/blog easily and such links help in
building information hierarchy while pushing up the link juice level in any
given website and allowing the visitors to navigate the website pages properly.

25. What are incoming links?

Ans. Inbound Links,
also known as incoming links or backlinks, refer to the hyperlinks present on a
third-party web page that directs users to your web page only.

Inbound links can be based on both text and
graphics. However, textual inbound links are more useful in drawing greater
traffic and improving the PageRank level of any webpage.

26. What is an outgoing link?

Ans. An outbound link
is a hyperlink that points at a targeted or external domain and is different
from the links present on the Source domain. For example, if you provide links
of other third-party web pages on your website, those would be external links
to your site.

Outbound links bear great importance in SEO as
they provide your web pages with more quality and value for the search engine
ranking. Google search engine counts outbound links as third-party votes which
improve the ranking of your web page.

27. Why are backlinks important in SEO?

Ans. From the
perspective of SEO, there is a difference between backlinks and quality
backlinks.

For Google search, random backlinks do not offer
any help. Google assesses the quality of the backlinks present on a webpage
with the relevancy found in the content of both the web pages.

The higher is the relevance between the original
content and backlink content, the greater becomes the quality of the backlinks.

Quality backlinks bring more referral traffic to
a website/blog, and most importantly will improve the ranking of a webpage.

28. What are the most important Google ranking factors?

Ans. According to
Andrey Lipattsev, the Search Quality Senior Strategist at Google, the top 3
ranking factors affecting the search engine algorithm of Google are:

#1 Content

#2 Backlinks

#3 RankBrain

29. What is robots.txt?

Ans. Robots.txt is one
way of telling the Search Engine Bots about the web pages on your website
which you do not want them to visit.

Robots.txt is useful for preventing the indexation of the parts of any online content that website owners do not want to display.

  1. User-Agent : *

Allow          : /

  • User-Agent : *

Disallow     : /

  • User-Agent : google bot

Disallow     : /page.html

  • User-Agent : *

Disallow     : /folder name

30. What is HTML Sitemap?

Ans. An HTML sitemap
comprises of one single HTML page that bears the links of all the web pages of
any specific website. This sitemap holds the foundation of all web pages of any
website.

HTML sitemap contains all formatted text files
and linking tags of any website. It is particularly useful when you have a
large website with multiple web pages, because it helps you to improve the
navigation of your website by listing all the web pages in one place in a
user-friendly manner.

31. What is XML Sitemap

Ans. XML or Extensible
Markup Language is primarily created to facilitate the functionality of the
search engines.

A good XML sitemap informs the search engines
about the number of pages present on a specific website, the frequency of their
updates and the time of the last modifications performed on them, which helps
in proper indexing of the website by the search engines.

Here is an example: https://mytasker.com/sitemap.xml 

32. How can I see what pages are indexed in Google?

Ans. There are two ways
to see if the webpages of any specific website are indexed by Google.

1) One can check the Google Index Status of any specific website through Google Webmaster tools. After adding the website on the dashboard and verifying the ownership, clicking on the tab “Index status” would show the numbers of pages indexed by Google.

2) One can also
perform a manual search on Google by typing on Google search bar
site:domainname.com, and the number of pages indexed would reflect on the SERP.

For example:

33. What are doorway pages?

Ans. Doorway Pages, also known as gateway pages, portal pages or entry pages, refer to web pages or websites that are developed for higher ranking when specific search queries are entered.

Such pages give way to multiple web pages on the
SERP which lead users to the same web destination. These can also funnel the
users to intermediate pages that does not hold as much importance as the final
webpage. Two common forms of doorway pages are cloaking and redirecting pages.

34. What are 404 errors?

Ans. 404 errors are
considered one of the most potential impediments in the way to successful SEO.
When a specific URL is renamed or becomes non-existent, any links connecting to
that URL would result in 404 errors.

Interesting thing is, Google does not penalize
any website for 404 errors. However, if the search engines consistently fail to
crawl the internal links of any website, the search ranking of that website is
very likely to drop with low traffic.

35. What is anchor text?

Ans. Anchor text denotes to
a visible hyperlinked text that can be clicked through. Such hyperlinked texts
link to different documents or locations available on the web.

These texts are often underlined and blue in
color, but different colors might be given with the changes in the HTML code.

Anchor text helps users to connect to diverse
data that are relevant to the source page or content. Anchor texts can be of
different types such as keyword rich anchor, generic anchors, branded anchors,
image anchors etc.

SEO best practices dictate that anchor text should be relevant to the page you’re linking to, rather than generic text.

36. What is Image Alt Text?

Ans. Google Bots cannot
process images on the web. Therefore, it makes use of the alt attributes to
understand what an image is all about.

The Image Alt text is generally considered as an
alternate text for an image, which provides a textual alternative to the web
crawlers to index the web page bearing the image.

Properly phrased alt tags can increase the SEO
ranking of your website’s images in Google images search results, as they tend
to add more value to the user experience.

37. What is Google Webmaster Tools/Google Search Console?

Ans. It was on 20th May, 2015 that Google changed the name of Google Webmaster tools to Google Search Console.

Google Search Console provides free web services
to the web masters by enabling them to monitor and sustain the online presence
of their specific websites.

Google Search Console helps the business owners, SEO experts, site administrators and web developers to see the crawl errors, crawl stats, backlinks and malware with a click of a button. .

38. What is 301 Redirect?

Ans. 301 redirect is
considered as one of the most effective ways of performing redirects on any
website. When a web address has been changed permanently, it is best to use 301
redirects which will redirect all the users to the new web address.

With this redirect, the search engine passes all
the values associated with the old website to the new website. Moreover, 301
redirect also pushes all the link juice to the new web address that keeps the
ranking of the website unaffected.

39. What is Google Analytics?

Ans. Launched in 2005 by Google, Google Analytics is one of the most empowering analytical tool in SEO, which helps the web masters to track and monitor the traffic on their websites.

It is a freemium web service, which means that
it provides certain basic services free of charge while the premium services
demand investment.

One of the advantages of using Google Analytics
is that it can be integrated with other Google products such as Public Data
Explorer, Google AdWords etc.

40. What is Google PageRank?

Ans. Google PageRank
was a calculative software which determined the relevancy of one web page based
on the number of quality backlinks it contains.

In other words, PageRank views backlinks as
votes, which means if Page X links to Page Y, Page Y is voted by Page X. The
job of PageRank is to interpret both the page content and find relevancy. The
higher is the relevancy level, greater importance is ascribed to a certain page
by Google which positively affects the organic result of that web page.

Note: Currently Google
doesn’t use PageRank to rank a webpage. Google’s John Mueller said Google
probably won’t update Toolbar PageRank in the future.

Sources: Search Engine Roundtable, Search Engine Land.

41. What is Domain Authority?

Ans. Considered to be
one of the most influential SEO factors, domain authority is a key performance
metric developed by Moz, which rates any website on a 1-100 scale.

The greater your DA, the more likely your
website to have strong traffic and high ranking in Google.

You can check domain authority of any website in Open Site Explorer.

This metric effectively predicts the search
ranking of any website in future, based on the strength of the domain
authority.

Domain authority is evaluated to check the
credibility of any website. Lots of high quality and relevant backlinks help to
increase Domain Authority.

42. What is Search Engine Submission?

Ans. Search engine
submission refers to a specific activity of the web masters in which a website
is directly submitted to the search engine so that its online recognition and
visibility is increased.

In other words, it is one way of informing the
search engines about the existence of any website, which is then indexed by the
search engines and reflected on the SERP page.

This is also performed by the web developers and
the SEO experts so that the search engines reflect the most recent content of
the website.

Is search engine submission necessary?

The simple answer is: NO.

You don’t need to submit your website to search
engines.

The majority of search engines nowadays (Google,
Bing and Yahoo) crawl and index pages by following links.

43. What is Directory Submission?

Ans. Directory
submission in SEO relates to the listing of any web address or site with the
relevant details over various web directories under a specific category.

Directory submission performs the same function
as phone directory and increases the popularity of websites with greater online
exposure. Directory submission can be both free of cost and paid.

Note: Over
the last few years, directories have changed – they are no longer good for
getting thousands of links to your site so you can game Google. Today,
directories are valuable when used carefully.

44. What is Article submission?

Ans. Article submission
is considered a part of Off Page SEO optimization. Article submission, which
involves the presentation of articles to online article directories like
EzineArticles, GoArticles, ArticleTrader etc. with proper anchor text for link
building, is performed for the promotion of any website.

Even though it enjoyed wide popularity as one of the very effective SEO techniques, article directories lost its charm with Matt Cutts, Google’s webspam team head, issuing a warning against its usage in 2014

45. What is Press Release submission?

Ans. Press release
submission involves writing press releases and submitting them to effective and
popular PR sites for building incoming links to any specific website.

Online press-releases remain in the database
forever, which means that they could be used anytime by anyone in need. It also
enhances the online visibility of websites in the future.

46. What are Classified ads?

Ans. A
classified ad is a form of advertising which is particularly common in
newspapers, online and other periodicals which may be sold or distributed free
of charge.

Classified advertisements are much cheaper than
larger display advertisements used by businesses, although display advertising
is more widespread.

47. What is Forum Posting?

Ans. Forum posting is
the act of engaging, interacting, and writing on a forum thread by leaving a
simple response to the thread or to a particular post by a user on the same
thread. Posting on popular forums is a powerful method of engaging and
interacting with new users, while driving prospective clients to your website
or business.

Example: FileZilla Forums,
WebmasterWorld…

48. What is a Business directory?

Ans. A business
directory is a website or printed listing of information which lists all
businesses within some category. Businesses can be categorized by business,
location, activity, or size.

Business may be compiled either manually or
through an automated online search software.

49. What is Social Bookmarking?

Ans. Social bookmarking
is a way for people to store, organize, search, and manage “bookmarks” of the
web pages. Users can save these links to the web pages that they like or want
to share, using a social bookmarking site to store these links.

These bookmarks are usually public, and can be
viewed by other members of the site where they are stored.

50. What is Social Networking?

Ans. Social networking
is the practice of expanding the number of one’s business and/or social
contacts by making connections through individuals, often through social media
sites such as Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram and Google+.

51. What is RSS Feed?

Ans. RSS (Rich Site
Summary) is a format for delivering regularly changing web content. RSS feeds
enable publishers to syndicate data automatically. A standard XML file format ensures
compatibility with many different machines/programs.

RSS feeds also benefit users who want to receive
timely updates from their favorite websites or to aggregate data from many
sites.

52. What is Guest posting?

Ans. Guest posting is the process of creating content and publishing it on another person’s website. Guest posting blogs allow to show author bio (writer) at the top or bottom of an guest post.

Following is an example of guest posting Author
bio:

Blogs are the most popular platform for guest
posting. This is a great way to build an online reputation, backlinks and for a
company to get much needed recognition.

53. What is Blog commenting?

Ans. Blog commenting is a popular online marketing strategy of leaving thoughtful comments on a blog post, where an individual or a business should be able to gain online presence.

Blog comments can establish an individual or a
business as a thought leader in a particular industry, which may lead to new
business opportunities and also a link building tactic, since the comment links
back to the page that was submitted in the “Website” field.

54. What is Google Algorithm?

Ans. Google algorithm
is a set of commands written for the purpose of feeding back with search
results relevant to the queries made.

Google’s algorithm does the work for you by searching out Web pages that contain the keywords you used to search, then assigning a rank to each page based on several factors, including how many times the keywords appear on the page, quality of the page etc.

Google uses numerous other criteria that change
periodically to deliver more relevant results.

55. What is Google Panda?

Ans. Google Panda was a
change to Google’s search results ranking algorithm that was first released in
February 2011. The change aimed to lower the rank of “low-quality sites” or
“thin sites”, and return higher-quality sites near the top of the search
results.

Google Panda was created to target sites that
publish low quality content and penalize them if possible.

56. What is Google Penguin?

Ans. Google launched
the Penguin Update in April 2012 to better identify and regulate websites that
were considered spammy or overly-optimized.

The Penguin targeted sites that manifested
keyword stuffing as well as those that practiced black-hat SEO. On the other
hand, this algorithm rewarded the sites that used white-hat SEO and that were
of high quality in a generic sense.

57 What is Google Hummingbird?

Ans. Google Hummingbird
is a search algorithm used by Google from August 30, 2013. It was designed to
embody the special characteristics of speed and precision.

One of the significant advantages of Hummingbird
is that Google was able to refresh not just their index but their search engine
as well. However, they also retained important elements such as the search
algorithms they previously created.

58. What is Mobilegeddon?

Ans. Mobilegeddon is a
name given by webmasters and web-developers to Google’s algorithm update of
April 21, 2015.

The main effect of this update is to give
priority to the web sites that display well on smartphones and other mobile
devices.

Individual pages can be tested for “mobile-friendliness” using the Mobile-Friendly Test tool by Google.

Nice! this page is mobile friendly…

59. What is HTTPS/SSL Update?

Ans. HTTPS (Hypertext
Transfer Protocol Secure) is the protocol for secure communication on the World
Wide Web. It prevents eavesdroppers from seeing information that visitors send
or receive over the Internet.

Here is an example of HTTPS domain:

HTTPS/SSL is important for SEO.

Why?

Because, Google is giving secure sites a ranking boost (slight).

60. What is Google Pigeon Update?

Ans. Google Pigeon is
the code name given to one of Google’s local search algorithm updates released
on July 24, 2014.

It aimed to increase the ranking of local
listing in a search which also affects the search results shown in Google Maps
along with the regular Google search results.

61. What is Google Penalty?

Ans. A Google Penalty
is the negative effect on a website’s search rankings based on the updates to
Google’s search algorithms and/or manual review.

It can be an unfortunate malfunction of an
algorithm update or an intentional penalization for various black-hat SEO
techniques.

62. What are Google Sitelinks?

Ans. Google Sitelinks
are the sub-listings that will sometimes show under the first listing on the
first page of Google search results.

These are hyperlinks to website sub-pages that appear
under specific Google listings to help users navigate the site.

These are automatically added by Google using
its algorithms. Page content, Site structure, Internal links and user behavior
may be responsible for these.1. What is Google Knowledge Graph?

Ans. The Knowledge
Graph is a knowledge base utilized by Google to improve its search engine’s
results with semanAtic-search information gathered from a wide variety of
sources.

Google Knowledge Graph ensures a visually
appealing and intuitive graphical presentation of information related to
queries.

It organizes data for presentation around what
it calls entities, which include individuals, places, organizations, sports
teams, works of art, movies, etc.

63. What is Google My Business?

Ans. Google My Business
is a free and easy-to-use tool for businesses, brands, artists, and
organizations to manage their online presence across Google, including Search
and Maps. By verifying and editing your business information, you can both help
customers find you and tell them the story of your business.

In addition to providing the information for
your Local Search listing, the Google My Business page connects you to your
Google+ Page, Google Analytics, and Adwords Express.

Its uses includes:

  • Updating business information
  • Adding photos of your
    business
  • Connecting directly with
    customers
  • Monitoring and
    responding to Google reviews
  • Managing information

64. Definition of SEO Audit

Ans. An SEO Audit is a
health check for your website which involves looking at the technical
infrastructure of your website to optimize Search Engine visibility, usability
and conversion.

You can identify problematic areas that need
improvement to create an action plan while a good SEO audit keeps your website
up-to-date with the latest developments in search marketing.

65. Popular SEO Blogs to follow

Ans. Search Engine
Land, Search Engine Journal, Search Engine Watch, Content Marketing Institute,
Moz, KISSmetrics, HubSpot etc.

66. What is AMP

Ans. AMP or Accelerated
Mobile Pages is an open-source coding standard for publishers to be able to
load their sites quickly on mobile since mobile responsiveness could be
unimpressive and slow compared to the desktop resources which are heavy and
plenty.

67. Name of a few Popular SEO Tools

Ans. The names of a few
SEO tools are Google Search Console, Google Analytics, Google Keyword Planner,
Buzzsumo, Bing Webmaster Tools, Moz, SEMRush, Check My Links etc.

68. What is cloaking?

Ans. Cloaking is a
technique used to deliver the content on a Web page to a search engine in a way
that is different to what the user was looking for.

The purpose of cloaking is to boost a website’s
search engine rank on certain keywords. Cloaking takes a user to the other
sites than what he or she expects by disguising those sites’ true content.

69. What is keyword density?

Ans. Keyword density is
the percentage of times a keyword or phrase appears on a web page. Keyword
density can be used as a for determining whether a web page is relevant to a
specified keyword or keyword phrase. The percentage is always in comparison to
the total number of words on the webpage.

70. What is keyword frequency?

Ans. Keyword frequency
is the number of times a keyword or phrase appears on a single Web page.

71. What is Google sandbox?

Ans. Google Sandbox is
a filter placed on new websites as a result of which, a site does not receive
good rankings for its most important keywords or phrases. Even with good
content, a site is may still significantly affected by the Sandbox effect.

A site is sandboxed when it is new and does not
rank for the keyword phrases that are not incredibly competitive in Google.

72. What is Disavow tool?

Ans. Google’s link disavowal tool allows publishers to inform Google that they don’t want certain links from external sites to be considered as part of Google’s system of counting links to rank websites.

So, you may ask Google to remove certain URLs or
domains as a ranking factor in the indexing of your site by creating a .txt
file with a list of these domains or URLs and sending it to Google.

73. What is Google Fetch?

Ans. Fetch is a Google
tool which enables you to test how Google renders a URL on your site. You can
use Google Fetch to see whether Googlebot can access a page on your site, how
it renders the page, and whether any page resources are blocked to Googlebot.

This tool can be effectively used for the
following purposes:

  • Troubleshooting webpages
    to improve the performance in SEO.
  • Submitting pages for
    indexing whenever the content is changed significantly.
  • Finding out the pages
    affected by any malware attack.

74. How do you separate words in URL?

Ans. You should use
hyphens to separate words in URL.

Here is an example:

75. What is Google Dance?

Ans. Google Dance is an
outdated slang term used to describe the time period when Google rebuilds its
rankings, and as a result of this rebuilding, the rankings order of Websites on
Google’s SERP may fluctuate repeatedly.

The results fluctuate widely within a 3 to 5
days period. Googlebot revisits every website, figures out how many sites link
to it, and how many it links out to, and how valuable these links are.

76. What is Google’s Rich Answer Box?

Ans. A rich answer is any
attempt by Google to answer the searcher’s query in search results in a way not
requiring a click through to a website.

Rich answers come in many forms which can be
recipes, sports scores, stock graphs, calculators, sliders, text-based answers,
numbered step by-step directions, maps, and much more.

The forms of rich answers:

  • Answers provided by
    Google
  • Basic Snippets
  • Featured Snippets

77. What is ccTLD?

Ans. It’s country code
top-level domains.

78. What is Black Hat SEO?

Ans. It is the use of
aggressive SEO strategies, techniques and tactics that focus only on the search
engines and usually do not obey search engines guidelines.

79. Name a few Black Hat SEO techniques

Ans. A few black hat
SEO techniques are:

Link Farming

Hidden text

Gateway or Doorway pages

Cloaking

Keyword Stuffing

80. What is the meaning of competitive analysis?

Ans. A competitive
analysis is a critical part of your company marketing plan. This analysis in
marketing and strategic management is an assessment of the strengths and
weaknesses of the current and potential competitors.

This analysis provides both an offensive and
defensive strategic context to identify opportunities and threats.

81. What is contextual backlink?

Ans. Contextual
backlinks are links to external websites that are placed within the main or primary
content of a web page.

Here is an example of a contextual backlink:

Contextual backlinks are much more powerful than
any other backlinks. Also, this type of backlinks are very hard to get.

82. What does it mean by “repeat the search with the omitted results included”?

Ans. This
means that Google considers the page to be of low quality content/ duplicate
content/with an algorithmic penalty.

Duplication of the same content/page is another
reason behind this.

83. What is Duplicate content?

Ans. Duplicate content, as
the name suggests, generally refers to the substantial parts of content within
or across domains that are either identical or appreciably similar.

84. What is CTR and how to boost it?

Ans. The click through rate
is measured by dividing the number of times a link appears on a search engine
results page by the number of times it is actually clicked on by a visitor.

A high organic CTR in Google or any search
engine means you get more traffic.

The ways to boost CTR are:

  • Write Better Headline
    and make it interesting
  • Write outstanding meta
    description
  • Put Your Main Keyword in
    Your Display URL

Easy right?

85. What is bounce rate?

Ans. Bounce rate is the
number of visitors which a site receives only for them to leave the site after
viewing only one page.

It represents the percentage of visitors who
enter the site and then leave or “bounce” rather than continuing on to view the
other pages within the same site.

86. What is Pogo-Sticking?

Ans. Pogo-sticking is
defined as going back and forth from a search engine results page (SERP) to an
individual search result destination site.

This means that when the searcher clicks on a
link on a SERP, sees that it’s not what he/she is looking for, immediately
leaves by hitting the back button.

Google doesn’t like pogo-sticking at all. The
reason why is very obvious: when users repeatedly visit your page, but don’t
stick around to read what you’ve written, it becomes apparent that the page
doesn’t really satisfy the users.

87. Differences between bounce rate and pogo sticking.

Ans. The difference
between bounce rate and pogo sticking is:

Bounce rate: A
high bounce rate isn’t always bad, as it can mean that while the visitor didn’t
travel deeper into a site, he spent some time on the page and got an answer to
his question. He may have saved the URL or may come back later, but since he
didn’t spend more time reading the content , the activity is considered a
bounce.

Pogo sticking: Pogo
sticking occurs when a user performs a search, clicks on a result, very quickly
clicks back to the search result page, and clicks on a different result. This
type of behavior is a direct result of immediate dissatisfaction in the search
result. This always has a negative aspect to it.

In simple words, pogo-sticking has to do with
search engine traffic, while bounce rate is tied to all traffic sources
including search.

88. What is Alexa Rank in SEO?

Ans. Alexa.com is a
website that ranks websites based on traffic, so in terms of SEO, moving up or
down the ranks of Alexa is indicative of how effective your SEO campaign has
been.

The rank is calculated using a combination of the
estimated average daily unique visitors to the site and the estimated number of
page views on the site over the past 3 months. The site with the highest
combination of unique visitors and page views is ranked as #1.

89. What is goal in Google analytics?

Ans. Google Analytics
is a web analytics service offered by Google that tracks and reports website
traffic. The goal is to make sure that users can review online campaigns by
tracking page quality and conversions essentially to improve lead generation on
their websites.

According to Google: Goals measure how well your site or app fulfills your target objectives. A goal represents a completed activity, called a conversion, that contributes to the success of your business.

90. What is funnel in Google analytics?

Ans. A funnel is useful
when you are looking to track the pages your visitors land on as well as the
path that visitors use to land into the page. These are defined as funnels, as
you’re setting up a pathway to track if the visitors walked the same pathway.

Funnels will restrict the amount of completed
goals to only those who follow through the entire pathway.

91. What is referral traffic?

Ans. Referral traffic
is Google’s way of reporting visits that came to your site from sources outside
of its search engine.

For example, when someone clicks on a hyperlink
to go to a new page on a different website, Google Analytics tracks the click
as a referral visit to the second site.

92: What is Google trends?

Ans. Google Trends is a
public web facility of Google Inc., that shows how often a particular
search-term is entered or used to search, relative to the total search-volume
across various regions and languages in the world.

The Google Trends tool uses real-time search
data to help you gauge consumer search behaviors over time.

Most important of all, Google Trends shows you
high-volume trending search terms in your niche.

Like this:

93: What is content marketing?

Ans.  Content marketing is an approach focused on creating and distributing valuable and meaningful content to attract and retain a fixed audience and, ultimately, to drive profitable customer actions.

94: What are crawl stats?

Ans.  The Crawl
Stats report provides information on Googlebot’s activity on your site for the
last 90 days. These stats take into account all the content types that are
downloaded by Google such as CSS, JavaScript, Flash.

Google’s ability to fetch and crawl web pages is
incredibly efficient and the crawl stats provides insights for the same with
complete data on the statistics.

95: What is RankBrain in SEO?

Launched by Google on 26th October 2015, RankBrain accounts for an Artificial Intelligence (AI) system which provides aid to Google to process its search queries through algorithm-learning program.

Image source: Search Engine Land

The uniqueness of this machine-learning
technology lies in its effective management of search queries that are new to
the Google search engine.

By converting the search language into vectors
(mathematical codes), this AI system can conjecture what the users are trying
to convey by exploring already recorded search phrases of similar meaning and
filter search results accordingly without any manual help.

Share.

About Author

Leave A Reply

1 × four =